Stránky

31. března 2016

Jak přebalit dítě v autě aneb projekt x change!

Foto: Petr Karšulín pro festival mini

Na festivalu mini mě hrozně baví to, jak organizátorky namíchaly vystavovatele - ve Ville Pellé se vedle stálic mezi dětskými obchody a značkami objeví i naprosté novinky. Jednou z nich je ojedinělý projekt studentů Ateliéru Produktového designu na FUD UJEP.  Jestli hodně cestujete s dětmi, určitě vás tohle téma zaujme stejně jako mě!

Výběru dětské autosedačky rodiče většinou věnují velkou pozornost. Ani nám se nevyhnulo zkoumání všelijakých testů a porovnávání bezpečnosti různých modelů. Ale hned při první delší cestě jsem musela řešit další zapeklitý úkol - kde dítě přebalit? Doma to byla sranda, přebalovací pult v koupelně, všechno jsem měla po ruce, ale jak se s tím vypořádat na sedačkách z béžové kůže?!

Právě tenhle úkol dostali v zimním semestru studenti Produktového designu na FUD UJEP pod názvem PROJEKT X CHANGE, v rámci kterého vyvíjeli přebalovací pult na míru pro Fiat 500X. Vedoucím pěti čtyřčlených týmů byl designér Jan Čapek (mimochodem je to i autor nafukovacícho Bulíka pro Fatru). "Na počátku byla výzva pro širokou veřejnost. Skrze platformu Futurebakery jsme zkoumali, jaké vylepšení by lidé do auta nejvíce chtěli. Problém přebalování se ukázal jako nejzásadnější. Udělali jsme si rešerši a zjistili jsme, že na trhu nic takového opravdu neexistuje. To nás vlastně dost překvapilo, vzhledem k tomu, jaký byznys dnes dětské zboží představuje a kolik i nepotřebných vychytávek se nabízí!" popisuje vývoj zadání kurátorka projektu Tereza Kozlová.

PROJEKT X CHANGE jsme sledovala na jejich facebookovém profilu a musím uznat, že se s tím studenti poprali velmi statečně :) Výsledkem celosemetrální práce je 5 prototypů přebalovacích pultů, které v půlce března studenti odprezentovali v centrále Fiatu přímo v italském Turíně.

Tým č.1: Michaela Hercíková, Tomáš Rejmon, Denisa Vaníková

Tým č.2: František Belenský, Kateřina Krušková, Jonáš Stoklasa


Tým č.3: Roman Bezděk, Radek Brezar, Jana Jaroszová, Anežka Závadová


Tým č.4: Erik Bartoš, Kateřina Novotná, Jakub Šika



Tým č.5: Tomáš Machač, Marie Mynářová, Filip Krampla

Nechci se pouštět do žádných velkých hodnocení, to přísluší jiným :) Všechny koncepty jsou originální a přinášejí různé cesty, jak problém vyřešit. Ale dovolím si jen pár postřehů z pozice matky uživatelky :) Kdybych měla jen jedno dítě, asi by mi přišlo nejpraktičtější umístění pultu na zadní části přední sedačky tak, jak s tím pracují první dva týmy. Pokud máte autosedačku dítěte umístěnou na zadním sedadle, nemusíte dítě vůbec vynášet z auta, což se hodí hlavně v zimě. Ale jako budoucí máma dvou dětí bych tohle řešení bohužel nevyužila. Obě autosedačky plánujeme mít v zadní části auta, takže bych se k přebalováku nedostala. Z toho důvodu je pro mě asi zatím nejzajímavější cesta 4. týmu, která ze všech nejvíc flexibilní. Ráda si však všechny prototypy prohlédnu naživo a třeba nakonec úplně změním názor.

Jak hodnotí projekt vedoucí ateliéru Jan Čapek? A jak dopadla prezentace v centrále Fiatu? 
„Málokdy se v životě designér setká s možností navrhovat zcela neexistující výrobek, který je ale zároveň potřebný tady a teď. Projekt X Change je přesně takový. Jedním z mých pedagogických záměrů je simulovat studentům co nejvíce reálné situace, do kterých se budou v praxi dostávat. Možnost pracovat na výrobku s jasně danými omezeními a poté jej prezentovat v angličtině v centrále světové automobilky, byla unikátní možnost kdy si studenti vyzkoušeli, kde jsou jejich limity. Kam až jsou schopni v kvalitě designu, výroby prototypu, schopností prezentace ale i umění komunikace v týmu dojít. Cesta do Turína byla pro týmy studentů završením půlroční tvrdé práce, která všechny profesně posunula o veliký kus dopředu. Uznání, kterého se studentům od manažerů a designerů firmy Fiat dostalo, to vše potvrdilo.“ shrnuje Jan Čapek. Na prezentaci do Turína se studenti vydali stylově ve Fiatech. Kromě samotné prezentace je čekala také prohlídka prostor centrály i muzea Centro Storico Fiat. Jestli chcete vidět, jak celý tenhle "výlet" vypadal, určitě sledujte jejich facebookový profil, na kterém se brzo objeví video včetně toho nejdůležitějšího - samotných prezentací.
foto: Mikuláš Křen
Navíc všech 5 prototypů přebalovacích pultů, umístěných ve vozech Fiat 500X, si budete moct naživo prohlédnout právě v rámci festivalu mini a sami posoudit, který by vám vyhovoval nejlépe. Studenti budou určitě rádi i za vaši zpětnou vazbu!

Žádné komentáře:

Okomentovat