Stránky

13. května 2017

Festival mini & domki


V pořadí třetím rozhovoru, kterým vás chci nalákat na květnový festival mini, se bude mluvit o architektuře. O mini architektuře. Představím vám totiž novou českou značku domki a její tři tvůrce - architekty Mahulenu Svobodovou, Veroniku Hégerovou a Zdeňka Nováka. Pod značkou domki vytvořili úžasný minimalistický domeček na hraní, který je žhavým adeptem na cenu nejlepší novinka.



Cesty těchto tří kolegů architektů se protnuly na liberecké fakultě architektury, kterou Mahulena s Veronikou vystudovaly a odkud Zdeněk přestoupil na pražskou UMPRUM do ateliéru Evy Jiřičné. Všichni tři mají za sebou zahraniční zkušenosti (Mahulena s Veronikou se dokonce opět "potkaly"  v New Yorku, kde Mahulena studovala na Kolumbijské univerzitě a Veronika pracovala v architektonickém ateliéru). V současné době pracují na volné noze, každý jinde, jinak. Přesto je spojuje jeden úžasný projekt - domki. S dámskou částí týmu jsem se potkala v mé oblíbené holešovické kavárně a náš rozhovor vám teď nabízím k přečtení.
Už je to takové klišé. Architekti, designéři, tvůrčí lidé, jakmile se jim narodí děti, zoufale hledají na trhu stylové a přitom kvalitní hračky, dětské oblečení, vybavení pokojíčků... Nenachází, zakládají vlastní značky a obohacují tak český mini trh. (A následně vystavují na festivale mini :)) Je toto i váš příběh?
Ne tak docela, příběh domků začal ještě před narozením našich dětí. Naši práci milujeme, ale zároveň jsme hodně svázáni mnoha faktory, které do naší tvorby zasahují. Když stavíte dům nebo opravujete byt, velkou roli hraje názor klienta, slovo statika, aktuální cena stavebních materiálů a spousta a spousta dalšího. Vymysleli jsme si proto projekt domki, kde jsme naprosto svobodní, který nás baví a na kterém můžeme zkoušet nové věci. domki jsou domečky pro děti a časem třeba i další vybavení a zařízení pro děti... Je to naše miniarchitektura.

Domki tedy nejsou jen "rozmarem" na mateřské ;). Obě máte dva malé syny, pracujete stále i na "opravdických" architektonických projektech? A kde jste našly čas ještě na to, vymyslet si domki?
Ano, obě dvě pracujeme, baví nás to. Naše děti jsou ještě malé,  a tak si bereme drobnější zakázky. Menší zakázka se lépe skloubí s rodinným životem. Zároveň ale přistupujeme k projektu stejně, ať navrhujeme dětský pokoj, botník do předsíně nebo rodinný dům. Koncepčně, poctivě a s nadšením.  Malé měřítko rozhodně neznamená malou výzvu! Pomáháme klientům nejčastěji s interiéry bytů. Veronika nedávno kolaudovala rodinný dům, Mahulena teď vymýšlí hřiště mateřské školky, navrhuje přestavbu bytu v Libni. domki vznikly už před několika roky, spíš z naší vnitřní potřeby než z přebytku volného času :) Klubou se a zrají dost pomalu,  v tomto ohledu jsme docela moderně slow :)

Dalo by se říct, že jste si vytvořili takový paralelní architektonický ateliér? Jak vypadá vaše týmová spolupráce? 
Důležité je, že jsme tady sami sobě klientem. Dobře se doplňujeme. Nemáme rozdělené role, že ten dělá jen tohle a druhý zas tohle. Vždy záleží na konkrétním projektu.  Všichni jsme zaměřeni spíše konceptuálně a máme rádi jednoduché formy. V případě dráťáku Mahulena přinesla nápad a společně jsme začali pracovat na tom, jak ho nejlépe zhmotnit. Zdeněk se zaměřil na detaily, Veroniku chytlo šití a látky.  Ovlivňovaly nás i názory a reakce kamarádů, konzultace s firmami, které jsme do výroby zapojili nebo jsme se s nimi  v průběhu radili. A v neposlední řadě i naše vlastní děti. Právě na nich máme náš první domek otestován a doladěn do finální podoby...

...kterou představíte úplně poprvé na květnovém festivalu mini. Je to tak?
Ano, náš první domek, nazvaný "dráťák" bude mít premiéru na festivalu mini. Je to minimalistický dům, který potěší náročné rodiče a zároveň skýtá hodně možností k vlastním nápadům na jeho využití a doplnění. Pro mini festival jsme ho vyrobili v limetkové nebo bílé barvě, je z lakovaného ocelového drátu. Součástí jeho vývoje je i důraz na kvalitu a zároveň i původ materiálů, které používáme. Konstrukce pochází od firmy Bláha, která má přísné ekologické normy, lakujeme ji jen barvami, které jsou vhodné pro děti. K dráťákům patří i látkové oblečky, které necháváme šít ve spolupráci s českou firmou Color Design. Chceme, aby se nám látka líbila a zapadala do barevného konceptu, ale taky chceme znát její původ (v této sérii ČR nebo Itálie). Oblečky nabízíme v různých barevných variantách, některé jsou více klučičí, jiné holčičí, mají kapsičky a přihrádky, do kterých si děti schovávají poklady. Obleček má i "dveře", které se dají přichytit za poutka. Takže domek slouží jako nedobytná pevnost, ale hned třeba druhý den jako otevřený stan, kterým můžou děti probíhat.

Mně se právě hrozně líbí, že jste dráťák nechali v tom čistém, jednoduchém tvaru domečku a zůstal tak obrovský prostor pro fantazii dětí, ale i rodičů, jak domek využít. 
Díky, je to tak, domeček nemusí zůstat jen domečkem na hraní. Snadno z něj uděláte věšák na dětské oblečení, kulisy pro divadlo. Když si s ním zrovna děti nehrají, můžete ho zavěsit na skoby na zeď a takto "uklizený" domeček se stane uměleckým objektem. Pokud se vám narodí další miminko, můžete na konstrukci zavěsit libovolné hračky a rázem máte originální hrazdičku na hraní. Případně, kdybyste dětem pořídili domečků více, bude se vám hodit, že jsou stohovatelné. Vymysleli jsme to kvůli jeho skladování, ale dráťáku to zároveň dodává zajímavý šmrnc. Z fotek to možná není tolik patrné, ale konstrukce není úplně rovnoběžná, je jakoby v perspektivě.

Všimla jsem si, že jste si dali záležet i na takových věcech jako je obal nebo grafika...
Myslíme si, že je to důležité a baví nás zapojovat další lidi - profesionály, jejichž práci obdivujeme. Speciální papírový obal pro dráťák nám vytvořilo Studio Činčera a za grafickou podobu domků jsme vděčni Aničce Issové ze studia Imagery. Fotila pro nás Klára Žitňanská a s oblečkem nám pomohla Jana Medková z Color Design. Jsme moc rádi, že jsme s nimi mohli spolupracovat, celý projekt to opět posunulo hodně dopředu.

Věřím, že na festivalu mini s dráťákem zabodujete, tak se nabízí otázka, jaké máte další plány? Nosíte už v hlavách nějaké další domki?
Nápadů máme spoustu na různé další domečky a na další zařízení pro děti, aby si každý mohl vybrat, co se mu nejvíc líbí a vyhovuje. Vymýšlíme i další doplňky  pro pilotní dráťák. A uvidíme, jaký ohlas budeme mít na mini festivalu! Jsme napnutí a těšíme se!





Žádné komentáře:

Okomentovat