Stránky

9. května 2017

Festival mini & ŠimiDo

 

V osadě nad řekou, od lesa na dohled, skřítek se narodil kouzelný na pohled. Malý tak, že by se dospělému do dlaně vešel, ale velký dost, aby nás potěšil. Na jaře zasévá, v létě v mechu lehává, na podzim listy barvívá a v zimě se rád zachumlá... Takhle poeticky svou tvorbu představuje západočeská značka ŠimiDo, jejíž zakladatelku Irenu Grunclovou jsem pro vás vyzpovídala v druhém mini rozhovoru.


Vaše hračky mohou lidem připomenout tradici českého loutkařství nebo animovaného filmu. Jak jste se k založení značky ŠimiDo dostala a čím jste se živila před tím?
Před mateřskou jsem pracovala v neziskovém sektoru. Šít jsem začala pro našeho předčasně narozeného skřítka a vůbec mě tehdy nenapadlo, že bych někdy měla zakládat vlastní značku a už vůbec, že budu někdy pozvána na festival mini a další podobné akce. To, že se to teď děje, považuji za splněné sny.
Je pravda, že k založení značky mě sice laskavě, ale poměrně nekompromisně nasměroval můj partner Petr, který se stará o všechno kolem. Vytváří příběh, zapojuje další a další lidi, stará se o propagaci a v neposlední řadě vymyslel jméno ŠimiDo.

Proč zrovna skřítkové?
Protože jsme duší romantici, se zálibou v pohádkových příbězích, začali jsme šít oblečení inspirované prostředím a situacemi našeho každodenního života. To znamená přítomnost lesa, řeky, skřítků a archetypů našich sousedů. Od toho už byl jen krůček k výrazným kapucím, dřevěným skřítkům a jejich domkům, ale i k dalším bytostem jako jsou medvědi Jouda, Shopaholik a Zvěd, pan Větvička a další, kteří postupně vznikají.
Naší ambicí je především pobavit a proto je důležitým kritériem našich výrobků nadsázka. Zároveň chceme nabídnout jakousi střední cestu mezi "severským" minimalistickým designem a mainstreamem.

Dřevěné hračky, skřítky a dětské oblečení vyrábíte sami?
Ano, do nedávna jsem veškeré šité věci (oblečení, hračky) dělala sama. Nicméně čím hlouběji jsem do výroby oblečení pronikala, tím více jsem narážela na svoje limity a to jak časové, tak také řemeslné a v tu chvíli opět přišel Petr s myšlenkou, že bych na vše neměla být sama, a že bych se měla víc věnovat navrhování a nepracovat tolik po nocích, a že pokud máme značku rozvíjet, musíme sehnat lidi, kteří do toho půjdou s námi. Tzn., že spolupracujeme se švadlenou a nyní nově i s jednou šicí dílnou, což mě poměrně uvolňuje kapacitu a mohu se tak více věnovat vývoji novinek a reUSE výrobkům (hračky a oblečení z recyklovaného materiálu).
Co se týče dřeva, tak spolupracujeme s Petrovým kamarádem z dětství, který podle našich návrhů a námětů vyřezává. Skřítkové ho hodně baví a je to jeho celoživotní téma - je to pravý lesní muž a skřítky dobře zná :) Plánů na další hračky a typy domečků máme opravdu dost...

Tak to ráda slyším! Když jsem se rozhodovala, se kterými vystavovateli z festivalu mini udělám rozhovor, hledala jsem něco, co je opravdu originální a vy jste si mě získali zejména domečky pro skřítky.  Hned se mi vybavila jedna z mých nejoblíbenějších dětských her - stavění podobných domečků v lese, z klacíků, mechu, šišek... Stavěla jste je také? S čím jste si v dětství ráda hrála?
Jako malá jsem si samozřejmě domečky stavěla a navázala na to s dětmi. I pro mě to byla jedna z nejoblíbenějších her. Když o tom tak přemýšlím, vlastně tuhle práci dělám od dětství... Oblékala jsem panenky, stavěla domečky pro skřítky, milovala pohádky o vílách a jiných kouzelných bytostech a chtěla být maminkou... A teď to mám :)

Skřítkové se určitě zabydleli i v pokojíčku vašich dětí. Jak se jim libí?
Když jsme přinesli domů prototyp domku se skřítky a viděl ho náš syn Šimon, zeptal se kolik bude v obchodě stát, že má u babičky našetřené peníze v kasičce, za které si domek koupí :) Takže ano hrají, ale mají i jiné hračky, protože Šimon je dost "auťákový" a Dorotka se zatím úplně nevyhraňuje. Nicméně fungují jako modelové a naše oblečení běžně nosí a zdá se, že i rádi.

Když člověk blíže zkoumá dřevěné domečky a skřítky, které vyrábíte, objeví kouzelný svět s houpací sítí, miminkem v šátku... Úplně jak kulisy nějakého pohádkového přiběhu, dětské knížky nebo výstavy. Neuvažujete o něčem podobném?
Skřítkové zatím součástí žádné výstavy nebyli, ale Petr s kamarádem natočil krátký trailer, který jsme zatím využili jako reklamu, ale do budoucna plánují natočit pohádkovou minisérii, tak uvidíme. O knížce jsme také mluvili. Moc by se nám to líbilo.

Odkud pochází dřevo, s kterým pracujete? Hračky jsou ošetřeny lněným olejem, je možné si s nimi hrát i venku?
Co se týče dřeva a materiálu obecně, snažíme se využívat lokální zdroje. Polovinu naší produkce tvoří výrobky z recyklovaného materiálu, které označujeme značkou ŠimiDo reUSE. To znamená, že využíváme různé odřezky dřeva, odstřižky látek z dílen a vyřazené kvalitní oblečení.
Domečky jsou vyráběny tak, aby byly opravdu bytelné, a pokud neshoří, mohou se dědit po generace. Skřítkové jsou vyřezávány z lípy a oblékám je do zbytkových odstřižků. Ti, co mají na sobě softshell, mohou i na sníh :)

Festival mini se nezadržitelně blíží, prozraďte nám tedy na co se můžeme těsit? 
Na mini dovezeme pár setů skřítkovských domků, naše oblíbené nepromokavé bundy "Hobbit" a mikiny v několika variacích - i v bambusovém materiálu na léto. Spousty lesních dekorací a hraček do pokojíčku, dlouhé a krátké sukýnky -  některé i v reUSE verzi. Dovezeme taky pexesa a magnetky, takže i něco pro sběratele :) Kolekci s vlastním potiskem látek v lesním duchu jsme zatím nestihli, ale už na tom pracujeme, takže snad brzy ...

A jak bude vypadat váš stánek? Spoléhám na vás, že nám do Prahy přivezete kousek přirody :)
Náš stánek bude jakýmsi mikrokosmem skřítka ŠimiDo :) Hosté se budou moct dotknout stolků ze 100 letého dubu, přičichnout k čerstvému mechu, hodit po sobě šiškou a zaposlouchat se do zvuků lesa. To vše samozřejmě bude vzhledem k prostorovým možnostem v minimalistickém duchu "zenové zahrady" :)

Moc děkuji za rozhovor a v pátek si k vám přijdu hrát!





Žádné komentáře:

Okomentovat