Stránky

1. září 2017

Dlouhá cesta


Je tu konec prázdnin, konec léta, konec tipů na výlety s dětmi, je na čase se zklidnit, připravit bačkůrky do školky a vyhlížet podzim. Bude zase čas na to být doma a třeba si číst, a tak tu mám pro vás jednu nádhernou a výjimečnou knihu. Dlouhá cesta je totiž první česká kniha od světoznámého autora Petra Horáčka. Tedy bude. Její vydání právě teď můžete podpořit v kampani na Hithitu. Že to za to stojí vám ráda dokážu...

Petr Horáček se narodil v Praze, přesto už desítky let žije a pracuje v Anglii. Jeho jméno znají děti po celém světě a jeho knihy sbírají ocenění napříč kontinenty, ale českým čtenářům zatím trošku uniká. To se teď může změnit! Dopřejte svým dětem jeho krásné ilustrace. Byla by škoda, kdybychom o ně přišli podobně jako v minulosti v případě Miroslava Šaška nebo Květy Pacovské.

K ilustracím dětských knih se Petr Horáček dostal poměrně náhodou, původně totiž vystudoval krajinomalbu. Jeho první knihy vznikly v době, kdy byl se svými dcerami doma na rodičovské dovolené, a jsou proto určeny pro nejmenší čtenáře. Rád se inspiruje dětským pohledem na svět, v jedné knize dokonce použil prvek z kreseb své dcery. "Já si myslím, že děti jsou chytřejší než si spousta lidí myslí a že si zaslouží, aby ta knížka měla nějaký nápad. Udělat knížku, že tady je míč a tady je kytka, vlastně nestačí." říká o své tvorbě v rozhovoru pro TV Nova.

Knihu vydá začínající nakladatelství Pinwheels. Že vám ten název něco říká? Ano, je to TO knihkupectví. Není divu, že jeho sympatická majitelka Tereza Booth si s Petrem Horáčkem padla do noty a vzešla z toho tato jedinečná spolupráce. V češtině (v nakladatelství Portál) vyšly čtyři Horáčkovy knihy, ale všechny jen v překladu z anglických originálů. Dlouhá cesta je jeho první originálně česká kniha a já pevně věřím, že díky Pinwheels ne poslední.

Dlouhá cesta je moudrý příběh trpaslíka Františka, který se vydá poznávat svět mimo svou zahradu. Navštíví různá města a místa, o kterých předtím snil. Na těchto místech vždy zasadí květinu a dělá tak svět krásnějším. Na konci příběhu se už jako starý, šedivý trpaslík vrací zpět do své zahrady. Kniha je určena dětem od 4 let věku a vyjde v tiskárně, se kterou spolupracuje například Baobab, což je poměrně dobrá záruka kvality.

Jestli vám tyhle důvody proč podpořit vydání první české knihy od Petra Horáčka nestačily, přečtěte si skvělý rozhovor na toto téma na blogu Knihy dětem nebo si pusťte zajímavou reportáž TV Nova.





Žádné komentáře:

Okomentovat