Stránky

24. září 2017

Podzim na Letné


Letos v létě jsme jsme začali chalupařit. To místo znám z dětství a nejvíc vzpomínek mám spojených s lesem, který je hned za chalupou. Stavění domečků pro skřítky, sbírání hub, házení šišek na stromy, skládání šipek z větví, abysme našli cestu zpět, maliny, jahody, ostružiny... A ta vůně! 
Když jsem se dozvěděla, že v pražském Národním zemědělském muzeu začala nová výstava s názvem Dělat les, hned jsem zbystřila.
Výstava běží od září do ledna, my jsme se ze zvědavosti vypravili hned první den. A dobře jsme udělali. Je totiž FANTASTICKÁ! Architektonické řešení mají na svědomí Mjölk architekti. Šest bílých a jeden černý box v sobě skrývají fotografie od BoysPlayNice. Jejich fotky architektury obdivuji už pár let, takže moje očekávání bylo naplněno. "Obrazový materiál k výstavě vznikal po dobu jednoho roku. Stal se časovou komprimací stoletého cyklu lesa. Zachycuje proces pěstování stromu, moment kácení, přerod v materiál dřeva." uvádí Vendula Tůmová, kurátorka výstavy. Vše je nádherně nasvícené, box s názvem Kabinet kuriozit dokonce voní lesem a bílá "látka", kterou je potažena konstrukce boxů, tomu všemu dodává neskutečnou jemnost. V celé expozici najdete lavičky z opracovaných kmenů stromů, které jsou seskupené do tvaru větviček, a hned u vchodu jsou připraveny dřevěné kostky (nejen) pro děti. Stejně jako prosvítají stěny jednotlivých výstavních prostor, prosvítá i průvodce výstavou vytištěný na pauzáku. Prostě každičkej materiál, který tady použili, je můj oblíbený. Fantazie. Já vím, opakuju se.



Když už je člověk v Národním zemědělském muzeu, nemůže nejít na terasu, která se letos v létě otevřela veřejnosti v rámci projektu Oživování a nová tvář NZM

 

Traktory v suterénu jsou taky povinnost. 


A postupně objevujeme i nové expozice NZM. Tentokát jsme se prošli Vodou v krajině a už se nemůžeme dočkat, až se otevře Dětská gastronomická herna.


Po umění vyhládne, to už známe. Takže na polívku do Záletný.


A pak hurá do Stromovky na zrekonstruované hřiště Evy Kmentové a Olbrama Zoubka. Slavnostně bude otevřeno už tuto středu 27.9.2017 v 13:00.


1 komentář:

  1. Děkujeme za tipy, jak strávit víkendový den. Už se těším až s dětmi vyrazím do muzea.

    OdpovědětVymazat