Stránky

6. listopadu 2017

Pozvánka na Festival mini


Designblok skončil, ale další přehlídka designu je před námi. A tentokrát se bude vše točit kolem dětí. Prvního prosince totiž začne již čtvrté pokračování Festivalu mini, na kterém se představí to nejlepší z dostupné tvorby pro děti - knihy, móda, hračky, interiérové doplňky... Tentokrát festival zaplní páté a šesté patro "černé perly moderní architektury" - Obchodního domu Kotva na Náměstí Republiky. Pokud se děsíte davů, které proudí v době adventu centrem Prahy (a obchody zvlášť), uklidním vás. Na Festival mini se dostanete speciálním vchodem v pasáži napravo od hlavního vchodu do Kotvy. Odtud vás vyveze výtah vyhrazený jen pro návštěvníky festivalu až do šestého patra. Celý prostor je bezbariérový, organizátorky myslí i na maminky s kočárky. A teď už k tomu nejdůležitějšímu - na co se tentokrát můžete těšit? Kompletní seznam vystavovatelů najdete na webových stránkách festivalu a své tipy vám prozradím právě teď.

Začnu třemi autory, kteří mě z kurátorského výběru organizátorek zaujali nejvíce, ale nebudu se o nich příliš rozepisovat, protože blíže vám je představím až v samostatných článcích, rozhovorech. Pod značkou ByHANA tvoří architektka, grafička a také mladá maminka Linda Urbanová originální pracovní sešity pro děti, které doplňují eco-crayons, voskovky ve tvaru trojúhelníku. Na Mini si u jejího stánku budou moci vaše děti vyzkoušet všechny nabízené produkty.

Rozhodně nesmíte minout stánek značky NOOS BABY. Její zakladatelkou je žena s exotickým jménem Munkho, která má kořeny v Mongolsku, ale perfektně mluví česky. Nebojte se ji tedy oslovit, zeptejte se na příběh její značky a hlavně si osahejte všechny ty krásné věci upletené z těch nejfajnovějších materiálů. Mám od ní rukavice z jačí vlny a jen kvůli nim se těším na zimu.

A do třetice se můžete těšit na rozhovor s Gabrielou Skalickou, která pod značkou s názvem Noemova archa vytváří ty nejpůvabnější zvířátka, jaké jsem asi kdy viděla. Tohle byla láska na první pohled. Figurky jsou plstěné z ovčí vlny, takže jsou krásné nejen na pohled, ale i na dotek.

Hodně zvědavá jsem na práci dvou grafických designérek tvořících pod značkou U sta hromů. Jejich knížkou Pohádky z vodovek jsem před časem se zaujetím listovala v knihkupectví a teď mám v hledáčku jejich abecední pexeso.
První festivalový den si určitě přivstanu, abych ulovila u Jany Nachlingerové alias Jou Jou dva dřevěné, ručně malované ježečky, kteří mi už dlouho leží v hlavě. U jejího stánku si nezapomeňte prohlédnout i kolekci To je moje, kterou vytváří s Rosou Mitnik.
U sta hromů - Jou Jou - To je moje

V seznamu vystavovatelů mě zaujaly také batůžky s názvem Nese v lese, se kterými se můžete vydat na dobrodružnou výpravu do lesa.
Mám radost, že tentokrát na festivale bude opět zastoupena slovenská značka Kai Kai, která šije oblečení z velmi příjemných materiálů a v originálních barevných kombinacích. Velice sympatické je, že tato značka spolupracuje s lokálními výtvarníky. Předchozí kolekci zdobily ilustrace Patrika Antzaka. A pro tu aktuální navrhla Barbora Idesová motivy zvířátek - muzikantů. Její ilustrace můžete najít také v novém slovenském časopise pro děti Bublina.

Nese v lese - Kai Kai - Kai Kai

Další oblíbenou slovenskou značku Mile najdete v concept storu Wildmini. Klidně bych se vsadila, že jejich aktuální písmenková kolekce bude festivalovým best-sellerem. Já se zde zastavím pro tetovačky Kresky, které se nám zatím osvědčily ze všech nejlépe.
Z módních značek dále vybírám zlínské Lichi a festivalovou stálici Shark in the park. Obě dvě ctí lokální výrobu od výběru látek, přes potisky až po samotné šití.
Mile - Lichi - Shark in the park

Jelikož se v zimě chystáme na hory, ráda bych našim klukům pořídila nějaké merino prádlo. To na festivalu nabídne nová značka Koa koa baby a oblíbené Duomamas
Ze zvědavosti se určitě prohlédnu novou módní značku Julie a zasním se, jaké by to asi bylo oblékat malou princeznu. Šaty z francouzského lnu, to zní přímo pohádkově.
Koa koa baby - Julie - Duomamas

Pro originální hračky, které lze vnímat i jako sběratelské předměty, vás pošlu ke stánku ilustrátorky Andrey Tachezy nebo Hany Čeřovské a její značky Ballu.
Andrea Tachezy - Andrea Tachezy - Ballu

Pokud vaše srdce touží po nějaké "designovce", doporučím vám vánoční artefakty od studia Muck a brněnský obchod Arki. Na festival přijede nejen se sloviskou značkou Ooh Noo, která oslnila návštěvníky minulého Mini, ale také s úžasnou mumínkovskou kolekcí porcelánu.
Arki - Studio Muck - Arki

Pro ty nejlepší dětské knihy zajděte k Pinwheels. Stačí vyslovit přání a bude vám doporučena kniha přesně podle vašich představ. Zajímavý bude určitě i stánek nového nakladatelství Dynastie s českým vydáním knih Lindbergh - dobrodružství létajícího myšáka a Armstrong - Dobrodružná cesta myšáka na Měsíc. Určitě doma máte loňský vánoční hit od nakladatelství Host - velkoformátovou knihu Mapy, a tak k ní letos můžete přikoupit Pod zemí, pod vodou od stejných autorů. Naprostou novinkou od nakladatelství Host je pak kniha Co se skrývá pod naším tělem. Obsahuje tři barevné lupy, díky kterým čtenář může v ilustracích hledat skrytá tajemství. Doma už máme jednu knihu na stejném principu - The Great Journey - a Milan ji miluje. A když tomu přičtu Milanovu fascinaci lidským tělem (moc rád si prohlíží prosvicovací knížku Lidské tělo od Svojtky, který mimochodem na Mini bude také), asi bez téhle knihy z festivalu taky neodejdu.
Pinwheels - Dynastie - Host

Závěrem pár praktických informací, abyste si předvánoční Festival mini mohli naplánovat a užít na maximum.
Dětský prodejní festival mini
1. - 3.12.2017
Obchodní dům Kotva, Náměstí Republiky 656/8, Praha 
Denně otevřeno 10:00 - 18:00
Vstupné na 1 den: 130 Kč
Vstupné na všechny dny: 190 Kč
Děti do 12 let mají vstup zdarma.
Další informace najdete přehledně na webu festivalu.


Žádné komentáře:

Okomentovat